#97 Bil-lekar

ToDo-Today har letat fram alla tänkbara bil-lekar som finns! Eller hur är det inte roligt att bara sitta och titta ut genom rutan eller fönstret? Då är det dags att ta fram en bil-lek som alla i bilen kan vara med och leka. Dessa lekar kan inte användas enbart i bilen, utan när du lagar mat, snickrar, målar, arbetar, o.s.v. Alltså när som helst när ni är några stycken som är trötta på ensidigt arbete!

1. Bil-Klassikern: Varje person måste bestämma sig för ett bilmärke, till exempel Volvo, Saab, Opel, Audi. För varje bil som åker förbi tittar ni vilket märke bilen hade. Var det en Volvo, får den som valde märket ”Volvo” 1 poäng.

2. Sista bokstaven: Välj en kategori, t.ex. Städer i Sverige. En person börjar att säga en stad i Sverige, låt oss säga Stockholm. Eftersom Stockholm slutar på M ska nästa person i turordningen säga en ny stad på just M, t.ex. Malmö. MalmöÖrebroOskarshamnNorrköping. Om en person inte kommer på ett namn åker den ur leken. Sist kvar är vinnare. Hitta på nya kategorier allt eftersom!

3. Fyll i ordet: Spelare nummer 1 säger en bokstav – t.ex. L. Spelare nummer 2 fortsätter med en annan bokstav, men måste vara beredd på att använda de två bokstäverna i rätt följd i ett ord. Leken fortsätter i minst 4-5 omgångar innan någon av spelarna antingen misslyckas med att komma på en ny bokstav utan att det samtidigt blir ett avslutat ord. Tillexempel: L-Ö-S-N …. Om spelare 2 hade sagt A istället för N hade spelet varit slut, eftersom LÖSA är ett riktigt ord. Men nu måste bokstavskombinationen fortsätta till t.ex. LÖSNING.

4. Jag ser något: En spelare tänker på ett föremål den ser runt omkring sig, t.ex. ett lingon. Spelaren börjar förklara: Jag ser något rött, som är litet, surt, man kan plocka det, ett bär o.s.v. Man får fortsätta att förklara tills den andre spelaren kommit på vad det är. När spelaren kommit på vilket föremål det var man sökte, byter man roll.

5. Vilket ord: Alla i leken, utom en person, kommer överens om ett ord. Viska i varandras öron så alla är med på vilket som är det utvalda ordet. Nu ska alla börja småprata med varandra om detta speciella ord. Om ordet är ”tomat” kanske diskussionen kan löpa på såhär: ”Åh vilket vackert väder, nu växer det nog bra! Bladen blir gröna och grönsakerna växer till sig rejält så vi får mat på bordet…..” Fortsätt att kallprata på detta vis till den ovetande personen listar ut vad ni pratar om!

6: Lös mysteriet: Bestäm en kategori, t.ex. Djur. Bestäm dig för ett speciellt djur och låt den andre ställa ja eller nej frågor till dig, t.ex: -Lever jag i Afrika? – Går jag i ide? – Äter jag kött? Fortsätt att fråga och svara tills man listat ut vad man söker!

7. Namnlek: Börja med ditt för och efternamn. För första bokstaven i efternamnet hittar man på ett djur eller en sak på just den bokstaven. Fortsätt med resten av bokstäverna i namnet så det bildas en mening t.ex. Anna Person kan bli: Anna Plattfisk eldade riktigt stort om nätterna.

8. Namnjakten: Bestämt en kategori, t.ex flicknamn på T. Varannan gång säger ni just ett flicknamn på T och den som klarar sig längst har vunnit! Testa med andra kategorier som Huvudstäder i Europa, TV-spel, Bilmärken.

9. Ordboken: Här behöver ni en stor ordbok till hands. En person slår upp ett ord på måfå och läser upp förklaringen. Sedan ska de andra gissa vilket ord det är man söker. Detta fungerar med en Flora, Fauna eller med en bilkarta då man kan förklara vart en plats ligger.

10. Mini rappa-kalja: Här behöver ni en stor ordbok till hands. En person slår upp en riktigt konstigt ord och skriver upp förklaringen på en lapp. Läs sedan upp vilket ord du valt! Sedan ska de andra deltagarna ta en egen lapp och skriva upp deras egen förklaring på ordet! Det ska vara ett övertygande svar helst! Sedan läser personen som valt ordet upp alla lappar, och alla ska sedan gissa vilket förklaring de tror stämmer! Rätt gissning ger 5 poäng. Gissar någon annan på din lapp får du 3 poäng.

11. Tipsaren: Bestäm dig för en person, ett djur, en händelse, en film eller något liknande. Berätta 10 fakta, en i taget som stämmer in på ordet. Sedan ska alla andra gissa vad det är du söker! Gissar man på första ledtråden får man 10 poäng, sedan 9,8,7,6 ….

Detta inlägg är publicerat i Tips och taggat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.