#43 Baka pepparkakor

Det hör verkligen julen till att baka pepparkakor. Att rulla ut degen sådär härligt, omöjligt tunn och trycka ut mönster i alla former. Gräddade på ett kick och nästan direkt färdiga att stoppa i truten. Följ traditionen och släng ihop en papparkaksdeg, den behöver inte vara stor – bara så det räcker under julen. Vill man utveckla kakorna till något extra kan man klicka dit lite kristyr.

Här kommer ett recept på godisarna från recept.nu:

300 300 g smör eller margarin
5 5 dl socker
1 1 dl sirap
1 1 msk ingefära
2 2 msk kanel
1 1 msk malda kryddnejlikor
1 1 tsk stött kardemumma
1 1 msk bikarbonat
2 2 dl vatten
1 1/2 1 1/2 liter vetemjöl (ca 900 g)

1. Rör fett, socker och sirap smidigt. Tillsätt ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. Rör ut bikarbonat i vatten och häll ner det i kryddsmeten. Arbeta in mjölet.

2. Ta upp degen på bakbordet och fortsätt att arbeta degen med händerna. Lägg den att vila över natten, insvept i plastfolie.

3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 5 minuter. TIPS: Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.

Tid: Tja, ta god tid på dig iallafall och följ receptet.

Kostnad: En liten summa för ingredienser.

Känsla: Julkänsla

ToDo-Today fick lust att dela med sig av deras julkänsla och papparkaksbak till omvärlden. På Åmåls gymnasium hänger lite pepparkaksgåvor här och där och sprider lite söt glädje.

Detta inlägg är publicerat i Sweet Art, Tips och taggat , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.