Det hör verkligen julen till att baka pepparkakor. Att rulla ut degen sådär härligt, omöjligt tunn och trycka ut mönster i alla former. Gräddade på ett kick och nästan direkt färdiga att stoppa i truten. Följ traditionen och släng ihop en papparkaksdeg, den behöver inte vara stor – bara så det räcker under julen. Vill man utveckla kakorna till något extra kan man klicka dit lite kristyr.
Här kommer ett recept på godisarna från recept.nu:
300 g smör eller margarin
5 dl socker
1 dl sirap
1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk stött kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1 1/2 liter vetemjöl (ca 900 g)
1. Rör fett, socker och sirap smidigt. Tillsätt ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma. Rör ut bikarbonat i vatten och häll ner det i kryddsmeten. Arbeta in mjölet.
2. Ta upp degen på bakbordet och fortsätt att arbeta degen med händerna. Lägg den att vila över natten, insvept i plastfolie.
3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 5 minuter. TIPS: Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.
Tid: Tja, ta god tid på dig iallafall och följ receptet.
Kostnad: En liten summa för ingredienser.
Känsla: Julkänsla
ToDo-Today fick lust att dela med sig av deras julkänsla och papparkaksbak till omvärlden. På Åmåls gymnasium hänger lite pepparkaksgåvor här och där och sprider lite söt glädje.