#199 Lär dig stryka skjortor

Detta är en serie i sju delar där du kommer få lära dig något nytt. Kanske kommer du hitta något som du verkar ha naturlig fallenhet för, eller något att öva lite mer på. Det är bara att sätta igång att lära sig. Starta hjärncellerna!

Varje dag i en månad gick jag och kikade på min blåa skjorta. Jag hade planerat att använda den, men för varje gång jag tog ned den från galgen fattade jag att det inte gick. Den var för skrynklig. Nu när det är helt okej för oss tösabitar att klä oss i killskjortor behöver vi en lektion i strykning, precis lika mycket som våra manliga kamrater. Hur ska jag stryka min blå skjorta så jag äntligen kan använda den? Det finns såklart otaliga sätt att stryka en skjorta, men nu får du ToDo-Todays edition.

1. Ta fram strykbrädan och strykjärnet. Kika på lappen på skjortan hur många grader (prickar) du kan ställa in järnet på! Börja med att stryka kragen – på insidan.

2. Stryk därefter oket. Dra ut tyget och följ sömmarna. Tänk på hur du lägger ut skjortan över strykbrädet så det inte blir onödiga veck på undersidan eller liknande.

3. Ta nu framsidorna av skjortan! Börja med en sida och sträck ut. Det är detta med sträckandet som kan vara lite klurigt, så lägg ned ganska mycket tid på att dra ut skjortan ordentligt över brädet. Du märker i slutändan om du slarvat eller icke! Spruta gärna lite vatten jämt över skjortan med en vattenspruta.

4. Stryk runt knapparna och bröstfickan. Finmotoriken får sig en match.

5. Vänt skjortan så ryggen är uppåt. Detta är ganska enkelt. Dra i stora drag, men stryk inte ända ut på brädet då det bildas en ful, vass kant där du slutar stryka. Flytta hellre runt skjortan lite grand.

6. Avsluta med ärmarna. Knäpp upp knapparna längst ned och veckla ut ”handleden”. Stryk den från båda sidor. Ta tag precis under armhålan med en hand och längst ned på ärmen med den andra handen så tyget sträcks ut och armen blir rak. Stryk den, vänd på armen så du stryker den från båda håll. Se än en gång upp för vassa veck i skarvarna.

7. Skjortan är KLAR att användas!


Detta inlägg är publicerat i Tips och taggat , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.