#78 Gör hemmagjord glass

Att göra hemma gjord glass är mycket enklare än man tror, och gott blir det! Tyvärr tar det ofta längre tid att göra glassen än att det gör att äta upp den , men vad gör det?

Gör så här man Vanilj glass:

  • 6-8 portioner
  • 1 vaniljstång
  • 3,5 dl mjölk
  • 4 dl grädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl socker

Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.

Vispa äggulorna och sockret till en fluffig smet. Häll i den varma gräddmjölken ihop till en jämn massa. Häll tillbaka i kastrullen, sjud till 85 grader under vispning och ta genast av från värmen. Det får inte koka! Häll upp i en bunke eller kyl kastrullen i ett isvattenbad så att uppvärmningen avbryts. Låt glassmassan svalna, sila av den, plasta in bunken och ställ den i kylen. För bästa resultat, låt den stå över natten. Då sväller proteinerna, vilket ger en krämigare konsistens och gör så att smakerna mognar.

Kör glassmassan i glassmaskin och ställ in glassen ett par timmar i frysen.

Tips: Ställ gärna glassmassan i frysen 10-15 minuter innan den hälls i maskinen, så att den blir riktigt kall.

Tid: 5 timmar – Ett dygn
Kostnad: 50 kr
Känsla: Mums, det här var gott.

Detta inlägg är publicerat i Tips och taggat , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.