#188 Lär dig odla sockermajs

Detta är en serie i sju delar där du kommer få lära dig något  nytt. Kanske kommer du hitta något som du verkar ha naturlig fallenhet  för, eller något att öva lite mer på. Det är bara att sätta igång att  lära sig. Starta hjärncellerna!

Jajamen, nu är det dax att odla majsen själv! När de är mogna kan du käka dem med smör och salt och enbart njuta utav din egen majs.

Källa: Land, nr 14, 2010

  • Börja med att så majsen inomhus. Så fröna i varsin 0,5 liters platskruka. Fyll krukan med näringsrik planteringsjord och toppa med såjord där du placerar fröet. Du behöver räkna med 4-6 veckors inomhusodling innan du planterar ut. Det ska inte finnas frostrisk.
  • För att få välfyllda kolvar bör de växa i grupp.
  • När plantorna har börjat blomma behöver de mycket vatten för att utveckla välfyllda kolvar.
  • När kolvarna har bildats och blivit tjocka är det dags att kolla om de blivit mogna. Öppna försiktigt höljet och kläm på några majskorv. Är saften i kornen vit och mjölkig är de mogna.
  • Bryt av kolvarna och skala av höljet.
  • Koka kolvarna i 4-5 minuter i osaltat vatten. Käka med smör och salt!

Tid: Några veckor

Kostnad: Beror du hur mycket majs du vill ha förstås. Ca 100-200kr.

Känsla: Gott och kreativt

Detta inlägg är publicerat i Tips och taggat , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.